Étkezési tanácsok a cukorbetegség elkerüléséhez
A diétát többféleképpen is megtervezhetjük. Az alacsony zsír- és kalóriatartalmú, rostdús élelmiszereket ajánljuk, vagyis sok zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonafélék, sovány húsok és fehérjedús hüvelyesek fogyasztását, továbbá, hogy kerüljük a mesterséges és hozzáadott cukrokat illetve zsíros ételeket.
A megfelelő étrend összeállításában a glikémiás index (GI) nyújt hasznos segítséget, mely azt jelzi, hogy az adott élelmiszer mennyire befolyásolja a vércukorszintet. Bizonyos szénhidrátféleségek emésztése lassú, így fokozatosan szabadulnak fel, míg mások gyorsan lebomlanak és hirtelen megemelik a vércukorszintet. Mivel a prediabetes prevenciós terv elsődleges célja az egyenletes vércukorszint elérése, a diéta alapját az alacsony és közepes glikémiás indexű élelmiszerek jelentik.
55 alatti glikémiás index esetén a vércukorszint lassan emelkedik, míg 70 feletti értéknél hirtelen felszökik. Az 56-69 GI érték közepesnek tekinthető, vagyis az ebbe a tartományba eső élelmiszerek mérsékelt iramban növelik a vércukorszintet.
Ránézésre nem könnyű meghatározni egy élelmiszer glikémiás indexét, de néhány általános szabály segít az eligazodásban:
- A finomított cukrot tartalmazó ételek általában magasabb glikémiás indexszel rendelkeznek, mint az alacsony zsírtartalmú, természetes cukrokat tartalmazó ételek.
- A teljes kiőrlésű gabonafélék glikémiás indexe általában alacsonyabb, mint a fehérlisztből készült kenyérféleségeké, fehér rizsé vagy finomított gabonaféléké.
- Az édesburgonya, a zöldségek zöme, a nyers gyümölcsök és zöldségek és hüvelyesek glikémiás indexe alacsonyabb, mint a burgonyához hasonló keményítőtartalmú zöldségeké.
- Minél érettebb a gyümölcs, annál nagyobb a glikémiás indexe.
- Az alacsony vagy csökkentett zsírtartalmú tej és tejtermékek glikémiás indexe alacsonyabb, mint a zsíros tejé vagy tejtermékeké.
- A durumlisztből készült tésztafélék glikémiás indexe alacsony, mivel másként kötik meg a keményítőt.
- A zöldséges tészták glikémiás indexe szintén alacsony.
- Az előfőzött rizs, basmati vagy barna rizs glikémiás indexe a jázmin vagy apró szemű rizsénél alacsonyabb.
- A halak glikémiás indexe többnyire alacsonyabb, mint a sertés, baromfi vagy marhahúsé.
- A házi zabpehely glikémiás indexe alacsonyabb, mint a bolti változatoké.
A prediabétesz rizikófaktorai
A diabéteszhez hasonlóan a prediabétesz is anyagcserezavar, így minden olyan dolog, amely megzavarja a szervezet anyagcseréjét, a tápanyagok felszívódását vagy raktározását, befolyásolhatja ezt a kórállapotot. Prediabéteszben a vércukorszint emelkedését az elégtelen inzulintermelés vagy a sejtek inzulinra adott nem megfelelő reakciója okozza.
Az életkor, a testsúly, és a fizikai aktivitás szintén szerepet játszik a cukorbetegséget megelőző állapot kialakulásában. A legnagyobb kockázat általában a 40 év feletti, mozgásszegény életmódot folytató, túlsúlyos embereket érinti.